Assalamualaikum..
Hari nie nak kongsikan resipi bistik daging pulak. Senang je nak masak bistik daging nie. Jom tengok resipi kat bawah nie.. ^_^
Bahan-bahan
300gm Daging hiris
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
1 biji Ubi kentang (potong wedges)
Sedikit tpg jagung
1 biji Tomato (potong 4)
2cmb Sos tiram
2cmb Kicap manis
Sedikit air
1 ulas Bwg putih (cincang)
1 biji Bwg merah (potong bulat ring)
Sedikit bancuhan tpg jagung
1 cmt Serbuk lada hitam
Cara-cara
- Gaulkan daging yang telah dihirs nipis bersama garam, dan serbuk lada hitam. Goreng daging tadi menggunakan minyak yang sedikit.
- Gaulkan ubi kentang yang dipotong wedges tadi bersama tpg jagung. Goreng kentang tadi dengan minyak banyak. Setelah masak toskan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, kicap manis dan serbuk lada hitam gaul sebentar dan masukkan pula tomato, daging dan kentang yang telah digoreng tadi. Tambahkan sedikit air. Biarkan selama 3 minit.
- Setelah 3 minit, masukkan pula sedikit bancuhan tpg jagung tadi untuk memekatkan sedikit kuah. Sekarang bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba..^_^
mcm sedap jee..terliur dibuatnya..nak2 tgh lapar camni..hehe
BalasPadammemang sedap la hehe cuba la buat..^_^
Padamassalamualaikum chef...sedapnya teringin pula nak makan...:)
BalasPadamcuba la masak, mudah n bahan2 pon simple je..^_^
Padamassalamualaikum chef...inshaAllah teringin juga nak memasaknya...:)
Padamwahhhh sodapnyerrrrrrrrrrr
BalasPadamlagi sedap kalau makan sambil layan blog hehe..^_^
PadamChef...nak tanya sikitla....resipi ni memang takde gunakan rempah campak nampaknye ek... nak trylah..tk banyak :)
BalasPadamya btol resipi ni tak guna rempah.. ^_^
Padam