Selasa, 30 Oktober 2012

RESIPI OMELLETE

Salam semua, selamat pagi hehe. Kalau bangun pagi je mesti terus pergi kat dapur n meja makan. Buat apa lagi nak sarapan la kan. Chef pon sama gak la kan tapi pagi tadi dah lapar sangat selalunya beli je nasi lemak or kuih kat depan simpang tu tapi apa kan daya makcik jual kuih tu tutup kedai raya korban lama sangat hehe. Maklumlah org bujang malas nak masak kat rumah dah kerja sbg chef ni masak pon kat tempat keja je la kan. Jadi chef pon terpaksa lah masak sarapan yang simple2 je, sebab barang kat dapur cuma ada telur ayam, bawang, susu. Dah barang pon sikit je plan nak masak omellete je la. Apa tggu lagi jom la jenguk resipi omellete istimewa dari chef hehe.




BAHAN-BAHAN

2 biji telur
1 biji bawang besar (di potong dadu)
1 btg sosej (di potong dadu)
1/2 biji lada benggala (di potong dadu)
2 sudu besar susu UHT
sedikit garam
sedikit minyak untuk goreng

CARA MEMBUAT
  1. Pukul telur bersama susu UHT dan sedikit garam.
  2. Panaskan minyak dalam kuali.
  3. Tumiskan bawang besar, sosej dan lada benggala sehingga naik bau.
  4. Tuangkan telur dalam kuali dan biarkan ia separuh masak dan lipat telur tersebut (flip).
Selamat mencuba dan semoga anda dapat memulakan hari anda dengan hidangan yang brkhasiat.^_^


2 ulasan:

  1. teringin nak masak ni utk bby.. simple.. :)
    tq bg resepi chef..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2..cuba lah masak rsipi breakfast yg simple dan sedap..^_^

      Padam