Kek coklat
Bahan-bahan
1, 1/2 cawan Tepung Gandum
1 cmt Serbuk Penaik
2 cawan Gula Halus (di blend)
1 cawan Mentega
1 cawan Serbuk Koko
4 biji Telur
1 cmt Esen Vanila
1/2 cawan Susu Cair
Cara-cara
- Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik ketepikan.
- Cairkan mentega dan jangan sampai keluar minyak ye.
- Masukkan mentega yang telah dicair bersama serbuk koko didalam mangkuk pengadun kek. Putarkan sehingga adunan sebati atau selama 2 minit. Masukkan gula halus, dan putar sehingga adunan gebu.
- Setelah adunan gebu, masukkan pula telur sebiji demi sebiji jangan masukkan semua sekali dalam satu masa ok hehe. Masukkan pula esen vanilla.
- Akhir sekali boleh la masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga masukkan susu cair.
- Bakar adunan pada suhu130 darjah celcius.
Ais krim
Bahan-bahan
450 ml Susu Segar
200 gm Susu Tepung Tanpa Lemak
2 cmb Coklat Emulco / perisa yang dsukai
4 cmb Gula Kastor (kalau suka manis tambah lagi k)
1 cmk Esen Vanila
Kalau nak tambah buah segar pon boleh contoh ais krim strawberry tambahkan 100gm buah strawberry yang di potong kiub.
Cara-cara
- Campurkan susu segar dan susu tepung, putar sehingga sebati.
- Masukkan gula kastor dan putar lagi hingga kembang.
- Campurkan coklat emulco dan esen vanila. Putar sehingga sebati. Masukkan adunan kedalam bekas yang bertutup dan hendaklah kering. Simpan didalam freezer.
- Kalau dah beku, keluarkan dan putar semula hingga cair menggunakan mesin pengadun kek.
- Tuangkan semula kedalam bekas dan simpan dalam freezer balik sehingga beku.
- Dah beku bolehlah dmakan..
kenapa aiskrim tu kalau dh beku kena putar lagi skali ? :/
BalasPadamTQ soalan. untuk bagi tekstur aiskrim lembut dan gebu. kalau tak nak putar lagi pon tak pa tapi tekstur dia keras lebih kurang ais sherbet....^_^
Padamassalamualaikum raziq...sedapnya rasa nak makan kek la...:)
BalasPadammemang sedap cuba la buat hehe..
Padamada tak resepi kek yang dikukus..
BalasPadaminsyaallah nanti saya postkan kek kukus..^_^
Padamkenapa aiskrim tu x pakai putih telur????????
BalasPadam